Rust en vertrouwen

IMG_7529

Veel mensen zijn erg gefocust op enkel presteren met hun paard en ook ik heb een tijdje gehad dat ik voornamelijk wilde rijden. Ik kijk er nu heel anders tegenaan en ben ervan overtuigd dat rust en vertrouwen veel doen voor de band met je paard.

 Veel problemen die ik gehad heb met mijn paard, waren vertrouwenskwesties. Ik wilde teveel tegelijk en te snel en Rano werd hier zenuwachtig van. We hebben een periode gehad dat we samen niet naar buiten konden, omdat ik niet duidelijk en rustig genoeg naar hem toe was. Met wat hulp van mijn instructrice kwam ik erachter dat ik veel duidelijker moest zijn voor mijn paard. Voornamelijk grondwerk heeft ons hierbij geholpen.

Door bewuster met mijn paard om te gaan en hem grenzen te geven, ging het steeds beter. Ik kwam erachter dat het rijden voor mij niet het allerbelangrijkste is en dat ik het fijn vind om te merken dat ik een goede band met mijn paard heb. Sinds ik me meer ben bezig gaan houden met grondwerk en gewoon een keertje alleen maar komen knuffelen en poetsen, vertrouwt mijn paard me veel meer.

IMG_7530

Rust is ook erg belangrijk geweest voor mijn paard, we hebben hem inmiddels bijna twee jaar geleden gekocht en hij is meerdere keren verhuisd. Al dat verhuizen is voor een paard heel onrustig en ik merk dat hij op zijn huidige plek helemaal tot rust komt. De laatste tijd merk ik dat hij erg relaxed is en dat het lekkere liggen zoals op de foto weer wat voorkomt. Hij vindt het dan ook heerlijk als ik bij hem kom zitten om hem eerst te knuffelen voordat hij met me mee moet.

Ik probeer meer te luisteren naar wat mijn paard nodig heeft en soms ook naar wat hij graag wil doen. Sinds ik begonnen ben met vrijheidsdressuur is hij hier helemaal gek op geworden en hij weet heel duidelijk aan te geven wanneer hij daar zin in heeft. Hoewel het natuurlijk niet helemaal de bedoeling is, gaat meneer dan trucjes uitvoeren die hij geleerd heeft in de hoop snoepjes te krijgen.  Dat is het enige nadeel aan vrijheidsdressuur, mijn paard vindt het wel erg leuk om al die snoepjes toegestopt te krijgen…

Al met al ben ik erg blij met hoe mijn paard en ik op het moment met elkaar omgaan. Ook tijdens de dressuurtrainingen gaat het vele malen beter en ik merk dat hij steeds meer zijn best gaat doen. Van paard wat liever niet naar les ging, naar een paard wat graag keihard werkt. Ik ben trots!

Een mening over “Rust en vertrouwen

Reageer