30Book Challenge: A Non-Fiction book I actually enjoyed

FullSizeRender (7)Het is weer woensdag en dus tijd om weer een vraag te beantwoorden. Deze week schrijf ik over een non-fictie boek wat ik echt goed vind.

Veel mensen hebben bij non-fictie meteen het idee dat dit boeken zijn met ‘droge stof’. Eigenlijk dacht ik dit zelf ook heel lang, totdat ik voor school een non-fictie boek moest gaan lezen. Uit een lijst koos ik het boek The Lost Continent van Bill Bryson (in het Nederlands: Het verloren continent). Het eerste wat me hierin aansprak was dat het zich afspeelde in Amerika en Bill rond ging reizen. Aangezien mijn reis dit jaar ook naar Amerika gaat, leek het me leuk om iets te lezen wat hiermee te maken had.

Aan het begin moest ik even wennen aan de schrijfstijl van Bill Bryson, maar al gauw kon ik dit waarderen. Op een humoristische  en sarcastische manier omschrijft hij zijn reis door Amerika en zijn negativiteit maakte mij vaak aan het lachen.

“Sometimes it rained, but mostly it was just dull, a land without shadows. It was like living inside Tupperware.”
Bill Bryson, The Lost Continent: Travels in Small Town America

Bol.com schrijft het volgende:

Het verloren continent is een hilarisch, scherpzinnig en ontluisterend portret van het hedendaagse Amerika. Na de dood van zijn vader maakt Bill Bryson een reis door de Verenigde Staten, op zoek naar het land van zijn jeugd. Hij begint en eindigt zijn tocht in zijn geboortestad Des Moines, Iowa en bezoekt onderweg 38 staten. Daarbij is zijn doel om populaire toeristische bestemmingen te vermijden en in plaats daarvan kleine plaatsen en vergeten bezienswaardigheden te bezoeken die een beeld geven van het alledaagse Amerika.  

Wat steeds meer in het verhaal voorkomt, is dat Bill het gevoel had dat hij in een dubbel verloren continent. Het duurde even voordat ik precies doorhad waarom Bill vond dat hij zich in een verloren continent bevond, maar dit had voornamelijk te maken met het feit dat hij zich een vreemdeling in zijn eigen land voelde. Hij had niet meer het gevoel hier thuis te horen en was dan ook erg negatief over Amerika. Ook vond hij dat het continent zichzelf verloren was door alle vervuiling, hebzucht en door alle technologie.

“And before long there will be no more milk in bottles delivered to the doorstep or sleepy rural pubs, and the countryside will be mostly shopping centers and theme parks. Forgive me. I don’t mean to get upset. But you are taking my world away from me, piece by little piece, and sometimes it just pisses me off. Sorry.”
Bill Bryson, The Lost Continent: Travels in Small Town America

Bryson maakt gebruik van veel humor, sarcasme, referenties naar literatuur en bovenal zijn eigen herinneringen. Dit maakte dat het verhaal heel levendig op mij overkwam en ik had ook echt het gevoel dat hij naast me zat en zijn verhaal vertelde.

Hou je van humor en sarcasme? Zet dit boek dan op je lijstje! Het zal een boek zijn wat je altijd bij blijft.

Een mening over “30Book Challenge: A Non-Fiction book I actually enjoyed

  1. Mooi geschreven over dit boek, denk dat ik het ook eens moet gaan lezen. Het non-fictie boek dat ik mooi vond was: De Grote, Vriendelijke George is er volgens mij ook in het Engels

Reageer